Prażoki z kapuśniakiem po łódzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie kapuśniaku:
Kapustę pokroić drobno i zalać wodą.
Gotować z kostkami, liściem laurowym i kaszą do miękkości.
Dodać podsmażoną i pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Doprawić solą i pieprzem.
Kapuśniak powinien być dość gęsty.
2.Wykonanie prazoków:
Ziemniaki obrać i zalać wrzątkiem osolonym szczyptą soli.
Gotować pod przykryciem ok 15 minut.
Potem odcedzić (nie wylewać wody bo może się przydać) zostawiając na dnie ok 1 cm wody.
Zasypać ziemniaki mąką, przykryć i gotować jeszcze 10 minut.
Następnie należy utłuc ziemniaki z mąką i solą na gładką masę (jeśli będzie za gęste dodać zostawioną wodę z gotowania ziemniaków).
Prażoki nakładać na talerz łyżką umaczaną w tłuszczu.
Okrasić kiełbaską podsmażoną z cebulką.
Podawać kapuśniak i prażoki w oddzielnych naczyniach.
Ja jednak uwielbiam razem na jednym talerzu.
Odsmażane na tłuszczu są jeszcze lepsze.
SMACZNEGO!!!
Komentarze