PSTRĄG smażony w maśle z pietruszką

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczna rybka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • pstrąg świeży lub mrożony 1 sztuka
    masło klarowane do smażenia 7 łyżek
    masło 1/6 kostki - do farszu
    natka pietruszki posiekana 0.25 pęczka
    przyprawa do ryb bez glutaminianu sodu i konserwantów 2 łyżki
    sól i pieprz (do smaku)
    cytryna 2 plastry
    limonka 1 plaster
    czosnek ząbek
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg smażony w maśle z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga oskrobać, odciąć głowę, wypatroszyć. Umyć i osuszyć. Przyprawic solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
  • pstrąg 2. Masło do farszu wymieszać z posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Nadziać pstrąga masłem z natką i czosnkiem.
  • 3. Rozgrzać klarowane masło na patelni i smażyć rybę kilka minut pod przykryciem, a pod koniec bez przykrycia - zarumienić na złoty kolor. Pstraga podawać z cytryną i limonką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować