Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków

5 (182 ocen)

Pączki są pyszne,długo świeże,po prostu pączki idealne:)

Składniki:

  • Zaczyn:
    50 g świeżych drożdży
    4 łyżki (z czubkiem) cukru
    300 ml ciepłego mleka
    3 łyżki (z czubkiem ) mąki

    ok. 700-750 g mąki tortowej
    200 g ugotowanych,dobrze ugniecionych,przestudzonych ziemniaków
    3 żółtka
    1 jajko
    2 łyżki cukru waniliowego
    70 g masła (chociaż większa ilość też nie zaszkodzi )

    konfitura różana (lub inna,ulubiona)
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączki z ziemniakami 1. Zaczyn:
    Do miski rozkruszmy drożdże,wsypujemy cukier i czekamy aż drożdże się rozpuszczą.
    Mleko podgrzewamy i wlewamy do mikstury drożdżowo-cukrowej,dodajemy również mąkę. Wszystko mieszmy (by nie było grudek) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.20-30 min.Miskę przykrywamy lnianą ściereczką.
    W między czasie ubijamy jajko z żółtkami do tak zwanej białości.Do ubitych jajek dodajemy stopniowo dobrze ugniecione ziemniaki,cały czas miksujemy. Powstanie dość gęsta masa.
  • pączki z ziemniakami 2. Ok. 500 g przesianej mąki oraz cukier waniliowy wsypujemy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto.Do mąki wlewamy zaczyn,delikatnie mieszamy,dodajemy masę ziemniaczano jajeczną,zaczynamy wyrabiać ciasto,pomagając sobie poprzez dolewanie roztopionego i przestudzonego masła oraz dosypując pozostałą mąkę.Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ścianek oraz dłoni.
    Naczynie z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (lub krócej).Przykywamy lnianą ściereczką.
  • pączki z ziemniakami 3. Ciasto zagniatamy na posypanym mąką blacie,wałkujemy na ok.2 cm i wykrawamy szklanką krążki.
    Krążki ciasta pozostawiamy do wyrośnięcia,przykrywamy ściereczką.
  • paczki z ziemniakami 4. W większej,głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej lub smalec (ja na 4 ) i na rozgrzany olej (lub smalec) kładziemy pojedyńcze,wyrośnięte krążki. Smażymy z każdej strony by pączki się dobrze zrumieniły.
  • pączki z ziemniakami 5. Usmażone pączki układamy na papierze by się odsączyły z nadmiaru tłuszczu.
    Przestudzone nakłuwamy szprycą i nadziewamy je konfiturą.
  • ciasto formowane dłonią 6. Pączki robione drugi raz.Ciasto po dodaniu wódki było bardziej klejące ale ładnie sie formowało,musiałam je tylko podsypywac mąką
  • nadzienie z nutelli 7. zrobiłam z marmoladą różana i nutellą
  • paczki 8. Takie pączki muszą dłużej wyrastać,dłużej się również smażą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować