Racuchy drożdżowe

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Smaczne drożdżowe placuszki szybkie w przygotowaniu

  • 60 min

Składniki:

  • - 5 dag drożdży
    - 4 łyżki cukru
    - szczypta soli,
    - 2 szklanki mleka
    - 1 szklanka wody
    - 1/2 kg mąki
    - tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy do miski dodajemy cukier i sól mieszamy do rozpuszczenia się drożdży dodajemy stopniowo pozostałe składniki łączymy.
  • 2. Na początku mieszamy składniki za pomocą ręki a pożniej całość mieszamy mikserem na jednolitą konsystencje ciasta.
  • 3. Przygotowane ciasto odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce by ciasto podrosło
  • 4. Gotowe ciasto kładziemy za pomocą łyżki na patelnie formujemy placek
  • 5. Smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony
  • 6. Gotowe placki można posypać cukrem pudrem lub podać je z konfiturą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować