Sałata lodowa do obiadu

4.5 (196 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

szybka,zdrowa kolorowa,czegóż chcieć więcej:)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • ½ główki sałaty lodowej
    ½ zielonego ogórka
    2 pomidory rzymskie
    5 gałązek grubego szczypiorku
    ¼ cebuli
    3-4 rzodkiewki
    sok z ½ cytryny
    3 łyżki oleju
    1 czubata śmietany 12%
    1 łyżka majonezu
    Sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałata lodowa do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę porwać w placach na mniejsze kawałki i wrzucić na sito. Przepłukać i porządnie odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć do miski. Ogórka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do sałaty. Umytego pomidora pokroić w małą kostkę i także dodać do miski. Cebulkę i szczypiorek posiekać. Wymieszać warzywa. Dodać sól i pieprz i ponownie wymieszać. W osobnej miseczce wymieszać sok z cytryny z olejem. Następnie dodać śmietanę i wmieszać ją w sok z olejem. Na koniec dodać majonez i połączyć ją z dressingiem. Wlać dressing do sałaty i dokładnie wymieszać.na wierzchu położyć połówki rzodkiewki. Odstawić na pół godziny do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować