Ten schab nauczyłam się robic od mojej mamy. Mama często go robiła na niedzielne obiady bądź rodzinne spotkania. Mięsko jest mięciutkie i delikatne , a sos pieczarkowy nadaje mu ciekawy smak
40 min
Dla 6 osób
Składniki:
6 kotletów ze schabu
500 g pieczarek
sól, pieprz,
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 duży ząbek czosnku
mąką
Schab duszony w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety schabowe delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy z oby dwóch stron i obtaczamy w mące.
Obsmażamy po 4 minuty z każdej strony na oleju.
2.Schab układamy w garnku zalewamy ok 2 litrami wody.
Dodajemy przyprawy i gotujemy.
3.Pieczarki myjemy i kroimy w pół plasterki tam samo postepujemy z czosnkiem. Wrzucamy do gotującej się wody ze schabem.
Gotujemy na średnim ogniu ok 40 min pod przykryciem.
4.Do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy by nie było grudek. Wlewamy do wody ze schabem i mieszamy. Gotujemy ok 5 min.
Jeżeli sos jest za płynny zagęszczamy go jeszcze mąką.
Komentarze