Smaczny i pulchny jabłecznik

4.46 (160 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Bardzo proste do przygotowania ciasto.A smakuje...palce lizać.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto
    2,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    kostka margaryny Kasia
    5 żółtrk
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Farsz
    1,5 kg kwaskowych jabłek
    Piana
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    budyń śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.46 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Smaczny i pulchny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników. 3/4 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut, a resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika również na 30 minut.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w półksiężyce. Smażymy na małym ogniu, aż do miękkości. Studzimy.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim dno blachy.
  • 4. Na ciasto wykładamy jabłka.
  • 5. Białka jajek ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy budyń, mieszamy. Pianę wykładamy na jabłka.
  • 6. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika. Tarkujemy ciasto na tarce o dużych oczkach na pianę.
  • 7. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować