Szybka zapiekanka makaronowa z mięsem z rosołu

4.35 (215 ocen)

  • 20 min

Gdy zostanie nam mięso z rosołu- a po Świętach, gdy odwiedza nas rodzina jest to raczej nieuniknione, możemy przygotować szybką zapiekankę makaronową.

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dag gotowanego mięsa drobiowego bez skóry (u mnie skrzydełka z kurczaka i udziec z indyka)
    1 puszka krojonych pomidorów
    25 dag makaronu- pióra lub np. świderki
    10 połówek suszonych pomidorów
    10 dag cebuli
    1 łyżeczka masła lub margaryny
    2 jajka
    100 ml mleka 2 %
    50 ml śmietany 30 %
    sól
    pieprz czarny mielony
    pieprz młotkowany z kolendrą
    imbir
    gałka muszkatołowa
    parmezan
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.35 (215 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Szybka zapiekanka makaronowa z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oddzielamy od kości, rozdrabniamy na nieduże kawałki.
    Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażamy na rozgrzanym maśle lub margarynie.
  • 2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Hartujemy zimną wodą, odcedzamy.

    Do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, cebulę, makaron oraz pomidory z puszki. Mieszamy dokładnie, doprawiamy odrobiną soli, czarnego pieprzu oraz pieprzu czarnego z kolendrą i przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania.
  • 3. Jajka miksujemy z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem, imbirem oraz gałką. Masą śmietanowo- jajeczną zalewamy makaron.
  • 4. Posypujemy startym na grubych oczkach parmezanem.
  • 5. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Co na obiad? Zapiekanka z makaronem będzie pyszną inspiracją!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować