Tiramisu oszukane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
w tym wypadku kakao robi za mąkę , ale jakbysmy robili biały biszkopt to było by mąki 6 łyżek :)
oddzielamy białka od żółtek , białka ubijamy na sztywno - dodajemy cukier , ubijamy mikserem aż cukier się rozpuści - utrze , dodajemy żółtka ubiajmy jeszcze chwilkę , na koniec dodajemy kakao oraz makę ..delikantie mieszamy najlepiej już bez użycia miksera , przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą ...
wkładamy do rozgrzanego piekarnika 170 stopni na około 40-50 minut ... do testu suchego patyczka :)
2.Upiec biszkopt według przepisu .Gdy wystygnie przekroić go według uznania i przełożyć go kremem . Na krem ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno , na koniec dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką . Na przekrojone wcześniej biszkopty nakładamy dżem/wiśnie ( biszkopt można również nasączyć kawą ) następnie krem , kładziemy drugi biszkopt i czynność powtarzamy . Na koniec posypujemy kakaem .
Komentarze