Tort Czekoladowy z bezami i kawałkami czekolady

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszny tort czekoladowy.Nie jest za słodki a dodatek wódki podkreśla smak .Jest przepyszny!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki Biszkopt (tortownica o śr 21 cm)

    4 jajka
    7 łyżek cukru + 1 łyżka do żółtek
    8 łyżek mąki tortowej "Basia"
    4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
    1,5 kopiastej łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem budyniowy:

    3 żółtka
    1,5 szklanki mleka 3,2%
    1/4 szklanki cukru
    1,5 kopiastej łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki ciemnego kakao
    375 g masła
    1-2 kieliszki wódki
    pół tabliczki czekolady mlecznej (pokrojonej na małe kawałki)
    50 g bez

    Poncz:

    1/2 szklanki mocnej kawy
    50 ml wódki

    Polewa:

    70 g gorzkiej czekolady
    70 ml śmietany 30%
    20 g masła

    Ponadto:

    50 g bez do dekoracji
    80 g migdałów ciętych
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z bezami i kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier.Żółtka ubić z łyżką cukru na puszysta masę (kogel-mogel) nadal ubijając dodawać stopniowo do białek.Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość delikatnie ale dobrze wymieszać.Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C ok 25 min.(Biszkopt nie jest za wysoki ale tort wypełni krem). Po upieczeniu wystudzić przekroić na pół.

    Poncz:
    Zaparzyć mocną kawę w 1/2 szklanki wody,ostudzić ,wymieszać z wódką.Za pomocą pędzelka silikonowego nasączyć oba krążki biszkoptu.

    Krem:
    Szklankę mleka zagotować razem z cukrem.Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną.Dodać do gotującego się mleka i szybko wymieszać ,aby nie powstały grudki.Gotować jak budyń ok 1 min,aż zgęstnieje.Odstawić do wystygnięcia.
    Masło utrzeć mikserem ,dodając do niego stopniowo wystudzony budyń.Kiedy masa się zrobi jednolita ,dodać kakao i ponownie zmiksować.

    Podzielić krem na 2 części,do jednej połowy miksując dolać pomału wódkę.Następnie dodać pokruszone bezy (50g) oraz pokrojoną czekoladę ,całość wymieszać drewnianą łyżką.
    Na paterze wyłożyć jeden krążek biszkoptu ,nałożyć na niego krem z kawałkami bez i czekolady,wyrównać ,przykryć drugim krążkiem.Boki tortu wyrównać drugą połową kremu oraz posypać je migdałami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

    Polewa:
    Czekoladę posiekać ,przełożyć do garnka,zalać śmietaną i podgrzewać na niewielkim ogniu ,aż czekolada się rozpuści.Garnek zdjąć z ognia,dodać masło i mieszać,aż się rozpuści.Garnek włożyć do zimnej wody,aby masa się schłodziła i lekko stężała.Gdy polewa wystygnie rozsmarować ją na wierzchu tortu.Ozdobić bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować