Tort czekoladowy z bezami i kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier.Żółtka ubić z łyżką cukru na puszysta masę (kogel-mogel) nadal ubijając dodawać stopniowo do białek.Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość delikatnie ale dobrze wymieszać.Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C ok 25 min.(Biszkopt nie jest za wysoki ale tort wypełni krem). Po upieczeniu wystudzić przekroić na pół.
Poncz:
Zaparzyć mocną kawę w 1/2 szklanki wody,ostudzić ,wymieszać z wódką.Za pomocą pędzelka silikonowego nasączyć oba krążki biszkoptu.
Krem:
Szklankę mleka zagotować razem z cukrem.Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną.Dodać do gotującego się mleka i szybko wymieszać ,aby nie powstały grudki.Gotować jak budyń ok 1 min,aż zgęstnieje.Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć mikserem ,dodając do niego stopniowo wystudzony budyń.Kiedy masa się zrobi jednolita ,dodać kakao i ponownie zmiksować.
Podzielić krem na 2 części,do jednej połowy miksując dolać pomału wódkę.Następnie dodać pokruszone bezy (50g) oraz pokrojoną czekoladę ,całość wymieszać drewnianą łyżką.
Na paterze wyłożyć jeden krążek biszkoptu ,nałożyć na niego krem z kawałkami bez i czekolady,wyrównać ,przykryć drugim krążkiem.Boki tortu wyrównać drugą połową kremu oraz posypać je migdałami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Polewa:
Czekoladę posiekać ,przełożyć do garnka,zalać śmietaną i podgrzewać na niewielkim ogniu ,aż czekolada się rozpuści.Garnek zdjąć z ognia,dodać masło i mieszać,aż się rozpuści.Garnek włożyć do zimnej wody,aby masa się schłodziła i lekko stężała.Gdy polewa wystygnie rozsmarować ją na wierzchu tortu.Ozdobić bezami.
Komentarze