Tort miś dla chłopca

4.95 (200 ocen)

W takim kształcie tort pasuje także na dzień dziecka, roczek, chrzest. W środku tort jest orzeźwiający, nie bardzo słodki i lekki.

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki mąki,
    • 3 łyżki cukru,
    • Szczypta proszku do pieczenia
    Masa śmietanowo-serowa:

    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • Puszka brzoskwiń w syropie,
    • 0,6 kg sera białego trzy razy mielonego,
    • 4 płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w 3/4 szklanki wody,
    • 4-5 łyżek cukru pudru

    Masa budyniowa:
    • 0,5 litry mleka,
    • 1 kostka masła,
    • 1 tabliczka czekolady białej,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 2 łyżki cukru,
    • 2 żółtka,

    Masa do dekoracji:
    - 1 litr mleka
    - 3 łyżki cukru,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 1 łyżka mąki kartoflanej,
    - 1 łyżka mąki tortowej
    - 3 żółtek

    - 2 kostki masła,

    - Tabliczka czekolady gorzkiej do masy,

    - 1/3 tabliczki czekolady na wykonanie zarysu ust i kokardy,

    - Barwnik czerwony i niebieski.

Wystaw ocenę:

4.95 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort miś dla chłopca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę oraz proszek delikatnie mieszając. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .

    Na nasz tort potrzebujemy 4 takie biszkopty.
  • po zastygnięciu tort 2. MASA ŚMIETANKOWA:
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy jest już ubita dokładamy cukier puder. W następnej kolejności dokładamy ser, a na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Do masy serowej wsypujemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszamy.

    Masą przekładamy dwa gotowe biszkopty. Odstawiamy do zastygnięcia.
  • wycięte koła 3. MASA BUDYNIOWA:
    W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.

    Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń. Na koniec dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę.


    Z masy odkładamy około 4 łyżki na przyklejenie i zlepienie nóżek, łapek i buzi. Resztę wykładamy na przełożone wcześniej dwa biszkopty. Przykrywamy całość trzecim biszkoptem.
  • składnie 4. Z czwartego wycinamy 10 kółek .Cztery trochę większe nić średnica szklanki ( na nogi), 4 o średnicy szklanki ( na łapki), Jedno od literatki i jedno jeszcze większe nić na nogi ( na buzię).
  • 5. Z tak przełożonego, prostokątnego tortu wycinamy kontyny misia. Wcześniej warto narysować sobie szablon i przyłożyć tylko na górę i wycinać ostrym nożem.
    Do wyciętego misia przyklejamy łapki, nogi i buzię. Dekorujemy całość.
  • 6. MASA DO DEKORACJI:
    Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Masło ucieramy, dodajemy budyń.

    Dekorację zaczynamy od brzuszka, uszu, łapek i nóg. Te elementy wykonane są z niebarwionej masy. Dokładnie nadajemy wypukły kształt buzi i brzuszka. Z pozostałej masy odkładamy 1 łyżkę, którą barwimy na czerwono ( na usta) oraz jedną łyżkę, którą barwimy na niebiesko ( na kokardę). Do reszty masy dokładamy rozpuszczona gorzką czekoladę.

    Gdy mamy przygotowany wstępny zarys misia rysujemy rozpuszczoną czekoladą kontury kokardy i ust. Środki wypełniamy odpowiednio, przygotowaną niebieską i czerwoną masą. Pozostałą część misia dekorujemy na kolor brązowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować