Tort panterka

4.5 (167 ocen)

Ten tort piekłam na moje urodziny wszystkim smakował ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    -400g margaryny
    -400g cukru pudru
    -8 jajek
    -140g mąki ziemniaczanej
    -140g mąki pszennej
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka amoniaku
    -kilka kropli olejku waniliowego
    Masa:
    -2 żółtka
    - budyń waniliowy
    -1/2 szklanki cukru
    -2 szklanki mleka
    -2 płaskie łyżki mąki pszennej
    -250 g margaryny
    -kieliszek spirytusu
    -galaretka koloru różowego (truskawkowa)
    -galaretka koloru zielonego(agrestowa)
    -tabliczka gorzkiej czekolady
    -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -paczka pianek
    Lukier plastyczna:
    -800 g cukru pudru
    -3 łyżeczki glukozy
    -3 łyżeczki żelatyny
    -50 ml gorącej wody
    Dodatkowo:
    -barwnik żółty
    -barwnik fioletowy
    -ok. 2 łyżki kakao
    -odrobina spirytusu
    -pędzelek
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Tort panterka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć na puszystą masę dodawać po trochu cukier nadal ucierając.Następnie dodać żółtka oraz mąkę pszenną miksując.Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem ciągle miksując.Białka ubić i dodać do ciasta, lekko wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części: Upiec w temperaturze 160-180°C przez 20-35 minut.Po wystudzeniu każdy placek przekroić na pół.
  • 2. Masa:
    1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać.
    Powstałą masę podzielić na 3 części.Do jednej dodać kawę rozpuszczoną w odrobinie wody spirytus i drobno posiekaną czekoladę.Do drugiej części dodać zieloną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody.Do trzeciej części dodać galaretkę różową przygotowaną w ten sam sposób co zielona.
  • 3. Lukier plastyczny:
    Żelatynę rozpuścić w 50ml gorącej wody.Następnie dodać glukozę i wymieszać.Na stolnicę wysypać trochę cukru pudru dodać żelatynę z glukozą i zagniatać.Dodając po trochu cukru pudru.(masa powinna wchłonąć cały cukier puder).Z powstałej masy odciąć kawałek na kokardę zabarwić ją fioletowym barwnikiem .A resztę zabarwić żółtym barwnikiem.
  • 4. Dekoracja panterka:
    W odrobinie spirytusu rozpuszczamy trochę pomarańczowego barwnika.
    Z kakao postępujemy w ten sam sposób.
  • 5. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt-masa z kawą - biszkopt - masa zielona - biszkopt - masa różowa - pianki pokrojone w plasterki - biszkopt - odrobina masy aby lukier się przykleił - na wierzch lukier plastyczny - na wierzchu lukru malujemy wzorek panterki - na końcu układamy kokardę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

s

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować