1.Ciasto:
Margarynę utrzeć na puszystą masę dodawać po trochu cukier nadal ucierając.Następnie dodać żółtka oraz mąkę pszenną miksując.Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem ciągle miksując.Białka ubić i dodać do ciasta, lekko wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części: Upiec w temperaturze 160-180°C przez 20-35 minut.Po wystudzeniu każdy placek przekroić na pół.
2.Masa:
1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać.
Powstałą masę podzielić na 3 części.Do jednej dodać kawę rozpuszczoną w odrobinie wody spirytus i drobno posiekaną czekoladę.Do drugiej części dodać zieloną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody.Do trzeciej części dodać galaretkę różową przygotowaną w ten sam sposób co zielona.
3.Lukier plastyczny:
Żelatynę rozpuścić w 50ml gorącej wody.Następnie dodać glukozę i wymieszać.Na stolnicę wysypać trochę cukru pudru dodać żelatynę z glukozą i zagniatać.Dodając po trochu cukru pudru.(masa powinna wchłonąć cały cukier puder).Z powstałej masy odciąć kawałek na kokardę zabarwić ją fioletowym barwnikiem .A resztę zabarwić żółtym barwnikiem.
4.Dekoracja panterka:
W odrobinie spirytusu rozpuszczamy trochę pomarańczowego barwnika.
Z kakao postępujemy w ten sam sposób.
5.Przełożenie ciasta:
Biszkopt-masa z kawą - biszkopt - masa zielona - biszkopt - masa różowa - pianki pokrojone w plasterki - biszkopt - odrobina masy aby lukier się przykleił - na wierzch lukier plastyczny - na wierzchu lukru malujemy wzorek panterki - na końcu układamy kokardę
Komentarze