Tort straciatella

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

Mam coś dla małych i dużych łasuchów :) Pyszny tort z mozaikowym biszkoptem, kremem waniliowym i oczywiście z czekoladą, znalazł się w nim też dżem wiśniowy. Może też zrobicie sobie taki deser?

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    3 duże jajka
    szczypta soli
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka kakao
    Krem straciatella:
    250 g. serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki mleka w proszku (niegranulowane)
    150 g. mlecznej czekolady
    Krem waniliowy:
    250 g. serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mleka w proszku niegranulowanego
    3 łyżki likieru waniliowego
    lub
    kilka kropli ekstraktu waniliowego
    Dodatkowo:
    masło do natłuszczenia tortownicy
    mąka do oprószenia tortownicy
    dżem wiśniowy
    kakao do oprószenia
    czekoladowe wiórki do oprószenia
    sok z cytryny
    woda
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Biszkopt: jajka miksuję z cukrem pudrem, waniliowym i szczyptą soli na bardzo puszystą masę, po czym dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję aż się połączą. Odkładam 4 łyżki ciasta i dodaję do tej porcji kakao, dokładnie mieszam. Oba ciasta przekładam do tortownicy (u mnie kwadratowa o boku 20 cm, wcześniej wykładam dno papierem, wszystko natłuszczam i oprószam mąką), mieszam wykałaczką robiąc zygzaki, i wstawiam do piekarnika nagranego do 175 stopni C. na 25 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam biszkopt do ostudzenia.
    Gdy biszkopt jest zimny, przekrajam go i nasączam jedną połowę ponczem z wody, cytryny i cukru.
    Krem waniliowy: serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, mlekiem w proszku i likierem.
    Krem czekoladowy: serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, mlekiem w proszku, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (100 g) i startą na drobnej tarce resztą czekolady (50 g).
    Nasączoną połowę biszkoptu smaruję jasnym kremem, przykrywam drugim blatem ciasta. Nasączam go ponczem i smaruję cienką warstwą dżemu wiśniowego. Na dżem wykładam krem straciatella, rozsmarowuję go pokrywając cały tort. Górę tortu oprószam kakao i lekko posypuję wiórkami czekoladowymi. Odstawiam tort do lodówki na kilka godzin.

Porady

tort

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować