Mam coś dla małych i dużych łasuchów :) Pyszny tort z mozaikowym biszkoptem, kremem waniliowym i oczywiście z czekoladą, znalazł się w nim też dżem wiśniowy. Może też zrobicie sobie taki deser?
60 min
Składniki:
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka
szczypta soli
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
Krem straciatella:
250 g. serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku (niegranulowane)
150 g. mlecznej czekolady
Krem waniliowy:
250 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku niegranulowanego
3 łyżki likieru waniliowego
lub
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
masło do natłuszczenia tortownicy
mąka do oprószenia tortownicy
dżem wiśniowy
kakao do oprószenia
czekoladowe wiórki do oprószenia
sok z cytryny
woda
cukier do smaku
Tort straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Biszkopt: jajka miksuję z cukrem pudrem, waniliowym i szczyptą soli na bardzo puszystą masę, po czym dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję aż się połączą. Odkładam 4 łyżki ciasta i dodaję do tej porcji kakao, dokładnie mieszam. Oba ciasta przekładam do tortownicy (u mnie kwadratowa o boku 20 cm, wcześniej wykładam dno papierem, wszystko natłuszczam i oprószam mąką), mieszam wykałaczką robiąc zygzaki, i wstawiam do piekarnika nagranego do 175 stopni C. na 25 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam biszkopt do ostudzenia.
Gdy biszkopt jest zimny, przekrajam go i nasączam jedną połowę ponczem z wody, cytryny i cukru.
Krem waniliowy: serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, mlekiem w proszku i likierem.
Krem czekoladowy: serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, mlekiem w proszku, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (100 g) i startą na drobnej tarce resztą czekolady (50 g).
Nasączoną połowę biszkoptu smaruję jasnym kremem, przykrywam drugim blatem ciasta. Nasączam go ponczem i smaruję cienką warstwą dżemu wiśniowego. Na dżem wykładam krem straciatella, rozsmarowuję go pokrywając cały tort. Górę tortu oprószam kakao i lekko posypuję wiórkami czekoladowymi. Odstawiam tort do lodówki na kilka godzin.
Komentarze