Tort Tęczowy

4.44 (168 ocen)

Tort jest pyszny lekki i niezbyt słodki. Robi ogromne warzenie na gościach i wzbudza nie mały zachwyt. Mimo iż jest czasochłonny warto zrobić go na wyjątkową okazję np. urodziny dziecka.

Składniki:

  • (na tortownicę 26cm)
    Na jeden biszkopt (x6):
    3 jajka,
    nieco mniej niż 1/2 szklanka cukru,
    1/2 szklanka mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    barwnik w proszku

    Na krem z mascarpone:
    400ml śmietany kremówki
    500g serka mascarpone
    3 łyżeczki cukru pudru

    Na krem maślany:
    200g masła
    6 łyżek cukru pudru

    Na masę cukrową:
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml zimnej wody
    3 łyżeczki Planty
    100g glukozy
    ~800g cukru pudru
    barwniki w proszku

    Ponadto ¼ tabliczki białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.44 (168 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort tęczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkopt:
    Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić. W ten sposób upiec po kolei wszystkie biszkopty. Kiedy jeden biszkopt się piecze miksujemy składniki na kolejny i wkładamy do drugiej formy. Wyjmujemy z piekarnika upieczony biszkopt i zamieniamy go kolejnym do upieczenia. Jeśli dysponujemy piekarnikiem dwukomorowym możemy piec dwa biszkopty równocześnie.
  • 2. Przygotowanie krem z mascarpone:
    Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dokładamy małymi partiami serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Blaty biszkoptowe układamy według pożądanej kolejności przekładając je niewielką ilością kremu z mascarpone. Na ostatni blat nie nakładamy kremu z mascarpone!
  • 3. Przygotowanie krem maślany:
    Masło ubijamy na puszysta masę z dodatkiem cukru pudru. Możemy również dodać dwie krople ulubionego aromatu.
    Krem maślanym smarujemy wierzch i boki tortu. Tort chłodzimy w lodówce przez minimum 2h aby była bardziej stabilny przed nakładaniem masy cukrowej.
  • 4. Przygotowanie masa cukrowa:
    4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić na ok. 5 min. Umieścić żelatynę w kąpieli wodnej i uważnie obserwować aż zacznie się rozpuszczać. Dodać glukozę i 3 łyżki Planty. Zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo cukier puder aż masa będzie plastyczna. Rozwałkować cienko duży płat o szerokości ciasta + 2x jego wysokość + minimum 5cm. Pozostałą po obłożeniu masę rozpuszczamy ponownie w kąpieli wodnej z niewielką ilością Planty. Gdy masa będzie półpłynna dodajemy wybrany barwnik. Masę chłodzimy i dodajemy tyle cukru pudru, aby ponownie uzyskać konsystencje plasteliny. Masę rozwałkowujemy i wycinamy lub wykrawamy dowolne napisy czy ozdoby. Ozdoby przyklejamy do tortu za pomocą rozpuszczonej białej czekolady.

Porady

Nigdy nie nakładamy masy cukrowej na krem na bazie śmietany, gdyż roztapia ona masę cukrową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować