Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy, dodać cebulę i podsmażyć, po 4 minutach wrzucić pieczarki i jeśli trzeba jeszcze odrobinę masła. Podsmażyć, aż pieczarki odparują, przyprawić wg uznania. Bagietki przekroić wzdłuż, wydrążyć góry, aby powstały takie łódeczki. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia (wcześniej można go zgnieść, jest wtedy bardziej elastyczny), piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułki podpiec 4 minuty, wyjąć i wyłożyć na każdą pieczarki, posypać obficie mozarellą i zapiec aż ser ładnie się zarumieni.
Gotowe zapiekanki posypać natką pietruszki. Podawać z ketchupem. Smacznego.
Komentarze