Zakręcone drożdżówki z serem

4.98 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe nadziane twarożkiem waniliowym z delikatną, cytrusową nutą. Pyszne śniadanie lub podwieczorek zadowoli nie jednego łasucha. Wbrew pozorom bułeczki są łatwe w przygotowaniu, dlatego zachęcam korzystając z wolnej chwili do zrobienia domowych drożdżówek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12-14 drożdżówek

    Ciasto drożdżowe
    mąka pszenna 2 szklanki
    ciepłe mleko 150 ml
    drożdże piekarskie 25 g
    cukier 2 łyżki
    masło 50 g
    żółtka z 3 jaj
    cukier wanilinowy 15 g
    szczypta soli

    Masa serowa
    ser twarogowy 400 g
    jajko
    cukier 2 łyżki
    cukier wanilinowy
    aromat waniliowy

    Lukier
    cukier puder 1 szklanka
    woda lub sok z cytrusów 2-3 łyżki
    skórka z pomarańczy
    *Szklanka o pojemności 270 ml
Wystaw ocenę:

4.98 (168 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Jajko

Zakręcone drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Masło rozpuszczamy, studzimy. Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dwiema łyżkami mąki i cukru. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę z solą przesiewamy do misy robota kuchennego. Następnie dodajemy gotowy zaczyn, żółtka, masło i wyrabiamy parę minut za pomocą haka do ciast drożdżowych. Szklaną misę smarujemy olejem i przekładamy kulę ciasta. Odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 40-60 minut, przykrywając bawełnianą ściereczką.
    W tym czasie twaróg przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier, cukier wanilinowy i aromat. Masę serową miksujemy blenderem lub ser przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 50 x 35 cm. Wykładamy masę serową i równomiernie smarujemy po całości ciasta. Następnie dolny bok ciasta zakładamy do środka, a górny na niego. Ciasto kroimy na 12 lub 14 części, każdy kawałek skręcamy na raz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem w dół, zachowując odstęp. Bułeczki smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 °C i pieczemy przez 20-30 minut na rumiany kolor.
    Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy wodę i mieszamy. Na końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Ciepłe bułeczki lukrujemy.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jajka Mąka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować