Jeśli macie ochotę na big tosta to polecam zapiekankę tostową. Bardzo ładnie się kroi po upieczeniu
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki
1 chleb tostowy
1 mała kapusta pekińska
200 g szynki w plasterkach
200 g sera żółtego w plasterkach
5 łyżek majonezu
1 duża cebula
150 g pieczarek
200 g śmietany (dałam 18%)
2 jajka
sól
pieprz
szczypiorek
Zapiekanka tostowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kromki chleba tostowego zrumienić na patelni lub w tosterze.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć podpieczone kromki chleba, posmarować je cienką warstwą majonezu, na każdą kromkę ułożyć plasterek szynki i plasterek sera, a następnie warstwę pokrojonej kapusty pekińskiej.
Układamy kolejną warstwę tostów, smarujemy majonezem, kładziemy plasterki szynki,sera i cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Przykładamy kolejną warstwą tostów.
Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy zapiekankę.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana się zetnie.
Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze