Zgliwiały (dojrzewający) ser smażony z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser na ser smażony musi zgliwieć tz.dojrzeć zajmuje to parę dni.Proces ten możemy przyśpieszyć posypując ser sodą oczyszczoną.
2.Twaróg kruszymy w misce widelcem lub gnieciemy ręką,posypujemy sodą lub po prostu odstawiamy w ciepłe miejsce na parę dni(2-5 dni) przykrywając miskę tak aby do sera dochodziło powietrze.(ściereczka ).Ser będzie miał bardzo intensywny zapach i powinien się rozpuścić (musi się zacząć ciągnąć) Im w mieszkaniu cieplej tym ser szybciej dojrzewa.Soda przyśpiesza proces .Gdy ser jest już zgliwiały przygotowujemy go do smażenia.Na patelni rozpuszczamy masło,gdy już się rozpuści należy przełożyć zgliwiały ser i podgrzewać na bardzo małym ogniu mieszając do momentu rozpuszczenia.Dodać sól i kminek(jeśli ktoś nie lubi kminku można z niego zrezygnować).W dalszym ciągu mieszamy uważając by ser się nie przypalił .Konsystencja sera musi być gładka bez widocznych grudek.Gdy uzyskamy pożądaną masę i ser będzie bardzo ciepły ściągamy patelnię z pieca i dodajemy rozkłócone jajka ,szybko mieszając (po dodaniu jajek nie należy sera ponownie podgrzewać ).Jeszcze ciepły ser przelewamy do salaterek.Smacznego
Komentarze