Bitki schabowe w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłukać i pokroić w plastry. Osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko rozbić jak na kotlety. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
2.Na patelni rozgrzać olej. Bitki obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor z obu stron. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wstawić na ogień.
Cebulę, marchew i czosnek obrać, umyć i pokroić. Dorzucić do bitek. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu około 30 minut.
3.Po tym czasie dodać do sosu pokrojone w plasterki ogórki (można też zetrzeć na tarce). Dusić jeszcze przez 10 minut. W razie potrzeby doprawić sos.
W raie, gdyby sos był za rzadki - zaprawić dodatkowo mąką.
Zestawić z ognia.
Bitki w takim sosie można podawać z ziemniakami, kaszami lub ryżem.
Komentarze