Caponata z bakłażanem, anchois i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana kroimy w kostkę, oprószamy solą i pozostawiamy na pół godziny, żeby pozbawić go goryczki. Po tym czasie go odsączamy.
2.Oliwki kroimy na plasterki, a anchois na mniejsze kawałki.
3.W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, siekamy czosnek i drobno kroimy papryczkę chili. Wszystko chwilę podsmażamy na patelni posmarowanej oliwą. Dodajemy bakłażana i smażymy aż będzie miękki, ale tak aby się nie rozpadał. W razie potrzeby dolewamy oliwy.
4.Następnie dodajemy kapary, pokrojone w plasterki oliwki i pomidory i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy kawałki anchois, doprawiamy solą i pieprzem.
5.Orzechy piniowe prażymy na suchej patelni.
6.W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu, delikatnie mieszamy i chwilę podsmażamy. Na koniec posypujemy orzeszkami pinii.
7.Tak przygotowane danie przekładamy na talerze i dekorujemy listkami natki pietruszki i posypujemy startym parmezanem.
Komentarze