Szybka i prosta sałatka makaronowa z tuńczykiem, ogórkami konserwowymi, jajkami i groszkiem. Świetnie się sprawdzi zarówno na co dzień, jak i od święta :)
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
100-120 g makaronu w kształcie ryżu
2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym
2 ogórki konserwowe
1 puszka groszku
1 duża szalotka (lub średnia czerwona cebula)
4 jajka ugotowane na twardo
3-4 łyżki majonezu
sól
pieprz
Sałatka z makaronem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odsączamy.
Groszek i tuńczyka odcedzamy z zalewy. Jajka obieramy.
Szalotkę kroimy w drobną kostkę, jajka i ogórki - w nieco większą, rybę rozdrabniamy lekko widelcem.
Wszystkie składniki łączymy, mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby smaki się połączyły.
Porady
Do sałatki można dodać trochę posiekanego koperku.
Komentarze