140 g masła
200-250 g cukru białego/ brązowego
80 g kakao odtłuszczonego
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka pasty z wanilli/ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
2 jajka
65 g orzechów laskowych (zmielonych na mąkę)
90 g mini Marsmallows
75 g migdałów (posiekanych)
50 g posiekanej czekolady gorzkiej
Brownies z piankami marshmallows (bez mąki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować blachę o wymiarach 20x 20, optymalnie 20×30. Wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować masłem.
Nagrzać piekarnik na 160 stopni C (góra i doł).
Rozpuścić masło w kąpieli wodnej (miska na garnku z wodą gotującą się). Dodać do rozpuszczonego masła cukier, sól, kakao i pastę waniliową. Wymieszać i odstawić na 10 minut. W tym czasie można przygotować migdały i czekoladę.
Mieszając, dodawać po 1 jajku. Następnie wmieszać orzechy zmielone, krótko tylko do połączenia się masy.
Przelać ciasto do formy, wyrównać łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut (do tzw. „suchego patyczka”). Im dłużej pieczemy tym ciasto będzie mniej mokre- ja preferuje mokre wnętrze. Po tym czasie, ciasto wyciągamy, posypujemy piankami, dalej czekoladą i migdałami i wstawiamy ponownie do piekarnika na 7- 10 minut (lub do momentu aż pianki się rozpuszczą). Uwaga! Pianki szybko brązowieją, trzeba podglądać ciasto aby do tego nie doszło.
Porady
Ostudzić ciasto, kroić wilgotnym nożem wtedy pianki się nie przyklejają do jego powierzchni. Smacznego ;))
Komentarze