Chrupiące kuleczki dyniowe

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku kuleczki z pieczonej dyni, która została mi z obiadu. Takie kuleczki to pyszna propozycja samodzielnej przekąski lub dodatek do dania głównego.

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g upieczonej dyni u mnie piżmowa i hokaido
    2-3 jajka
    bułka tarta - ilość zależy od konsystencji dyni
    curry
    gałka muszkatołowa
    chili
    natka pietruszki
    świeży imbir 
    ząbek czosnku
    sól morska
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Chrupiące kuleczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię miksujemy blenderem. Dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy oraz przeciśnięty ząbek czosnku i starty imbir. Do masy wsypujemy stopniowo bułkę tartą. Masa powinna się dać łatwo formować w niewielkiej wielkości kulki. Każdą kulką obtaczamy w bułce tartej i układamy na desce wyłożonej folią spożywczą. Kulki wkładamy do zamrażarki na minimum 2-3 godziny. Dzięki zamrożeniu podczas smażenia lub pieczenia zachowają idealnie okrągły kształt.

    Zamrożone kulki można smażyć we frytkownicy na głębokim tłuszczu lub tak jak ja zrobiłam we frytkownicy beztłuszczowej.

    Tak przygotowane kuleczki wyśmienicie smakują samodzielnie podane z sosem jogurtowym lub jako dodatek do dania głównego.

    Zamrożone kuleczki najlepiej przechowywać w woreczku strunowym i przygotowywać, gdy przyjdzie na nie ochota☺
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować