Ciasto marchewkowe - odchudzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę myjemy, obieramy następnie ścieramy na drobnych oczkach. Do startej marchewki dodajemy erytrytol/ksylitol i żółtka.
Mąkę przesiewamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. dodajemy do marchewki.
Ubijamy białka ze szczyptą soli, stopniowo (na początku 1 łyżkę, potem dodajemy stopniowo) łączymy z resztą składników mieszając delikatnie aby napowietrzyć ciasto.
Blachę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem - mam nieprzywieralną powłokę, gdy takiej nie posiadacie - obsypujecie orzechami lub płatkami migdałów.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy do suchego patyczka od 35- do 45 minut bez termoobiegu.
Przestudzone ciasto oblewamy polewą którą robimy z oleju kokosowego i odżywki białkowej.
Olej podgrzewamy dodajemy do rozpuszczonego oleju odżywkę - mieszamy aby powstała jednolita masa - polewamy ciasto. Dekorujemy według uznania.
Komentarze