Ciasto Marchewkowe - Odchudzone

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto Marchewkowe robię od jakieś czasu, tym razem postanowiłam zrobić wersję bardziej fit. Bez oleju, bez cukru ze słodką polewą.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 marchewki średniej wielkości
    2 szklanki mąki orkiszowej
    3/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
    5 jajek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    tłuszcz do wysmarowania blachy

    Polewa:

    2 łyżki odzywki białkowej (u mnie waniliowa)
    2 łyżki oleju kokosowego
    Orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe - odchudzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę myjemy, obieramy następnie ścieramy na drobnych oczkach. Do startej marchewki dodajemy erytrytol/ksylitol i żółtka.
    Mąkę przesiewamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. dodajemy do marchewki.
    Ubijamy białka ze szczyptą soli, stopniowo (na początku 1 łyżkę, potem dodajemy stopniowo) łączymy z resztą składników mieszając delikatnie aby napowietrzyć ciasto.
    Blachę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem - mam nieprzywieralną powłokę, gdy takiej nie posiadacie - obsypujecie orzechami lub płatkami migdałów.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy do suchego patyczka od 35- do 45 minut bez termoobiegu.
    Przestudzone ciasto oblewamy polewą którą robimy z oleju kokosowego i odżywki białkowej.
    Olej podgrzewamy dodajemy do rozpuszczonego oleju odżywkę - mieszamy aby powstała jednolita masa - polewamy ciasto. Dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Olej

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Ci to lekkie ciasto, spróbuj też innych przepisów na dietetyczne ciasta.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować