Pyszny pomysł na lekki obiad lub spotkanie w gronie przyjaciół. Szczególnie jesienią i zimą warto podawać posiłki kolorowe i zachęcające do skosztowania :)
Składniki:
3 cukinie,
500g filetu z piersi kurczaka,
2 pomidory,
3 łyżki groszku z puszki,
mała marchewka,
1/3 papryki w dowolnym kolorze,
2 małe jajka,
sól, pieprz,
50ml mleka,
120g startego żółtego sera,
listki bazylii.
Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, otrzymując łódki. Wydrążyć środki i wyrzucić. Mięso umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć, dodać groszek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa. W razie potrzeby podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wydrążone cukinie ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i napełnić je farszem. Jajka ubić, wymieszać z mlekiem. Taką mieszanką polać farsz. Wierzch posypać startym serem.
Przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w temp. 170st. Następnie folię zdjąć i piec jeszcze około 5 minut.
Komentarze