Sernik na zimno dwukolorowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, wymieszać z herbatnikami i powstałą masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić, by spód stężał i zrobił się twardy.
2. Żelatynę zalać 120ml wrzątku, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę, by napęczniała, po czym przestudzić, jednak trzeba pilnować, by żelatyna nie zgęstniała, lecz była wciąż płynna.
Czekoladę wraz ze śmietana stopić na parze, przestudzić.
Truskawki opłukać, osuszyć i przepołowić.
Twaróg, serek oraz cukier puder dokładnie zmiksować. Dodać przestudzoną, płynną czekoladę,krótko zmiksować.
Stale miksując, na wolnych obrotach, powoli wlewać płynną, przestudzoną żelatynę.
Na koniec dodać truskawki, delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki, by masa nieco stężała.
3. Żelatynę przygotować tak samo jak do jasnej masy, ostudzić.
Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować przy pomocy blendera na mus.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Stale ubijając, na niskich obrotach, powoli wlewać płynną żelatynę. Na koniec dodać mus truskawkowy, delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotową masę truskawkową wylać na masę serową. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, by masa stężała.
Przed podaniem można udekorować świeżymi truskawkami.
Komentarze