Babeczki cytrynowe to wymarzony deser dla każdego. Szybkie, proste, cytrynowe w każdym calu! Muffinki cytrynowe są bardzo wilgotne, mięciutkie i obficie oblane lukrem. Smakują dzieciom i dorosłym. Chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła! Sprawdź przepis na babeczki cytrynowe!
4.07 (447 ocen)
Porady
Przepis na ok. 12 sztuk.
Jak zrobić babeczki cytrynowe? Przepis na muffinki cytrynowe jest łatwy. To, o czym powinniśmy pamiętać, to wyjęcie wszystkich składników co najmniej na godzinę przed pieczeniem. Jeśli nie będą w temperaturze pokojowej w babeczkach może powstać zakalec. Do przygotowania babeczek warto wykorzystać ekologiczne cytryny. W przypadku innych, skórkę musimy dokładnie wyszorować przed starciem.
W naszym przepisie na babeczki polewamy gotowe muffinki lukrem. Możecie jednak użyć na przykład polewy czekoladowej. Smak gorzkiej czekolady świetnie komponuje się z kwaskowymi cytrynami. Inną opcją jest polewa z białej czekolady. Możecie również użyć zwykłego lukru, zrobionego na bazie wody i cukru pudru.
Muffinki cytrynowe wilgotne pieczemy w niewielkich foremkach. Do wyboru mamy kilka opcji. Możemy upiec babeczki cytrynowe w papierowych papilotkach do muffinek, w sklepach znajdziemy zestawy, w których umieszczono także elementy dekoracyjne: papierowe gwiazdki czy kwiatki na patyczkach, które możemy wbić w gotową babeczkę będą piękną i efektowną ozdobą stołu.
Jeśli często pieczecie babeczki, warto zaopatrzyć się w blachę do muffinek. W sklepach dostępne są formy silikonowe i metalowe, dzięki którym upieczemy babeczki cytrynowe w różnych kształtach – albo bardziej przypominające muffiny, albo miniaturowe babki. Jeszcze innym pomysłem jest umieszczenie w tego typu blasze papierowych papilotów. Dzięki temu nie będziemy musiały potem czyścić blachy, babeczki cytrynowe łatwiej wyjmiemy z formy, a na stole w kolorowych papierowych foremkach będą ładnie wyglądać.
Komentarze