Domowy smalec z cebulą i majerankiem

4.98 (153 ocen)

Taki domowy jest najlepszy i bardzo aromatyczny.

Składniki:

  • ok 1kg surowej słoniny
    1 - 2 duże cebule
    czubata łyżka suszonego majeranku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (153 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy smalec z cebulą i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobno pokroić. Przełożyć do głębokiej patelni lub jakiegoś garnka (można podlać kilka kropel wody, wtedy tak nie pryska przy smażeniu). Topić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać to topiącej się słoniny (ale już pod koniec smażenia). Całość topić aż cebula stanie się szklista i lekko brązowa. Na koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotowy smalec przelać do słoika lub kamiennego naczynia i ostawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować