Galareta wieprzowa z golonki i nóżek

4.13 (312 ocen)

  • 6 min
  • Dla 4 osób

Galareta wieprzowa według przepisu mojej mamy. Taka galareta obowiązkowo u mnie musi być podana z octem jabłkowym lub octem winogronowym. Warto wiedzieć, że ocet spirytusowy jest zbyt mocny. Zazwyczaj zwykły ocet zabija smak całej przystawki jaką jest galareta wieprzowa. Oto sposób jak zrobić galaretę wieprzową.

  • 6 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Galareta wieprzowa – przepis:

    2 nóżki wieprzowe (najlepiej przednie, są bardziej kleiste),
    2 średnie golonki wieprzowe (tylne, mają więcej mięsa)
    czosnek (około 5 ząbków),
    ziele angielskie (około 5 sztuk),
    3-4 liście laurowe,
    2 marchewki,
    sól,
    pieprz świeżo mielony (u mnie dodatkowo z kolendrą)

    dodatkowo:
    2 jajka ugotowane na twardo
    pół puszki groszku zielonego z puszki
Wystaw ocenę:

4.13 (312 ocen)

Zobacz również:

Galareta Dania główne

Galareta wieprzowa z golonki i nóżek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galareta z nóżek wieprzowych i golonki – przepis:

    Na początek nóżki i golonki wieprzowe trzeba dokładnie umyć i oczyścić w zimnej wodzie, najlepiej wymoczyć je przez około godzinę (ewentualnie gdy jest taka potrzeba, to dodatkowo opalamy nad gazem ). Następni przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by je skryła. Potem trzeba dodać liście, ziele, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, obrane (nie krojone) marchewki i doprawić solą. Następnie należy zagotować, gotować na małym ogniu (tak by tylko mrugało) gdy marchewki będą miękkie, wyciągnąć je z wywaru i wystudzić. Resztę gotować około 4-5 godzin aż mięso zacznie odchodzić od kości i się rozpadać.
  • 2. Po tym czasie gotowania wyciągnąć nóżki i golonkę na talerz i pokroić (wraz ze skórą) na małe kawałki. Powstały wywar powinno się doprawić solą i pieprzem. Marchewki pokroić w plastry lub kostkę. W salaterkach lub miskach na dno układać marchewki, plasterki jajek i ewentualnie po jednej łyżce groszku (u mnie akurat na zdjęciu bez groszku i jajka), warzywa zalać wywarem i odstawić do wystygnięcia, aby powstała galareta z wieprzowiny. Następnie galaretka wieprzowa powinna być schowana do lodówki aż stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Notka redakcyjna

Jak zrobić dobrą galaretę wieprzową?

Galareta wieprzowa może być urozmaicona różnego rodzaju dodatkami. Warto podawać ją z marynowanymi grzybami np.: borowikami, kurkami lub pieczarkami. Ponadto galareta wieprzowa świetnie smakuje z dodatkiem ozorów wieprzowych. Jeżeli użyjemy nóżek do galarety wieprzowej to możemy pominąć dodatek żelatyny. Jeżeli jednak wykorzystujemy same golonki lub ozorki, to warto ją dodać.

Ile żelatyny do galarety wieprzowej?

Przyjmuje się, że na około 1 l wywaru na galaretę wieprzową powinno użyć się około 1, 5 łyżki żelatyny w proszku. Na rynku dostępna jest także żelatyna w arkuszach. Jeden jej listek odpowiada około 1 łyżeczce proszku.

Galareta wieprzowa może być od razu porcjowana i podana w szklanych pucharkach. W takiej ilości, ile będzie osób podczas np.: rodzinnej uroczystości.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować