Galareta wieprzowa według przepisu mojej mamy. Taka galareta obowiązkowo u mnie musi być podana z octem jabłkowym lub octem winogronowym. Warto wiedzieć, że ocet spirytusowy jest zbyt mocny. Zazwyczaj zwykły ocet zabija smak całej przystawki jaką jest galareta wieprzowa. Oto sposób jak zrobić galaretę wieprzową.
4.13 (312 ocen)
Galareta wieprzowa może być urozmaicona różnego rodzaju dodatkami. Warto podawać ją z marynowanymi grzybami np.: borowikami, kurkami lub pieczarkami. Ponadto galareta wieprzowa świetnie smakuje z dodatkiem ozorów wieprzowych. Jeżeli użyjemy nóżek do galarety wieprzowej to możemy pominąć dodatek żelatyny. Jeżeli jednak wykorzystujemy same golonki lub ozorki, to warto ją dodać.
Przyjmuje się, że na około 1 l wywaru na galaretę wieprzową powinno użyć się około 1, 5 łyżki żelatyny w proszku. Na rynku dostępna jest także żelatyna w arkuszach. Jeden jej listek odpowiada około 1 łyżeczce proszku.
Galareta wieprzowa może być od razu porcjowana i podana w szklanych pucharkach. W takiej ilości, ile będzie osób podczas np.: rodzinnej uroczystości.
Komentarze