Drożdżowe rogaliki z marmoladą

5 (152 ocen)

Bardzo łatwe w wykonaniu, do których nadaję się każde nadzienie słodkie. Polecam je również początkującym ciasta drożdżowe i takiego rodzaju rogaliki.

Składniki:

  • 70 dkg mąki
    1 kostka roztopionej margaryny (250 g)
    5 dkg drożdży
    0,5 szklanki mleka ciepłego
    1 jajko
    1 żółtko
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy

    + cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na rogaliki 1. Drożdże rozpuścić w mleku, 2 łyżkach cukru i 2-3 łyżkach mąki. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru i śmietanę roztrzepać na jednolitą masę. Do misy wsypać mąkę, masę jajeczna, podrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Wyrobić na jednolite ciasto.
  • Ciasto na rogaliki 2. Zrobić z ciasta kule i włożyć do szczelnego foliowego worka i zawiązać a następnie włożyć do miski z letnią wodą. Trzymać do momentu wypłynięcia ciasta na wierch. (Ono rośnie i staje się lekkie i wypływa)
  • Drożdżowe rogaliki z marmoladą 3. Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować na okrąg dość cienko a następnie przeciąć na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy trójkąt łyżeczką nałożyć trochę marmolady (u mnie wieloowocowa wymieszana z dżemem truskawkowym) i zwijać, formując kształt rogalika.
  • Gotowe rogaliki 4. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 -20 min w temperaturze ok 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować