Drożdżowe rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w mleku, 2 łyżkach cukru i 2-3 łyżkach mąki. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru i śmietanę roztrzepać na jednolitą masę. Do misy wsypać mąkę, masę jajeczna, podrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Wyrobić na jednolite ciasto.
2.Zrobić z ciasta kule i włożyć do szczelnego foliowego worka i zawiązać a następnie włożyć do miski z letnią wodą. Trzymać do momentu wypłynięcia ciasta na wierch. (Ono rośnie i staje się lekkie i wypływa)
3.Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować na okrąg dość cienko a następnie przeciąć na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy trójkąt łyżeczką nałożyć trochę marmolady (u mnie wieloowocowa wymieszana z dżemem truskawkowym) i zwijać, formując kształt rogalika.
4.Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 -20 min w temperaturze ok 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze