Flaczki z boczniaków

4.5 (180 ocen)

Kto lubi tradycyjne mięsne flaczki, polubi i te.

Składniki:

  • 0,5 kg boczniaków
    1 cebula
    pęczek włoszczyzny bez kapusty
    majeranek
    wywar warzywny lub mięsny
    przyprawa do flaków
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    ziele angielskie
    szczypta imbiru
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 łyżki mąki do zasmażki
    zielenina do posypania (można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaczki z boczniaków 1. Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić w paski jak na flaczki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler również obrać i pokroić w kostkę lub dowolny kształt.
  • Flaczki z boczniaków 2. Wywar zagotować dodać warzywa oraz przyprawy. Chwilę gotować. Dodać grzyby i gotować jeszcze ok 15-20 minut. Na koniec zrobić zasmażkę z mąki i odrobiny oleju. Dobrze doprawić i posypać zieleniną. Dla wzmocnienia koloru, można dodać łyżeczkę papryki w proszku.

Porady

1/ Dla wzbogacenia smaku i aromatu można dodać kilka kropel sosu sojowego-grzybowego. 2/ Do zrobienia flaczków można wykorzystać rosół pozostały z poprzedniego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować