Gołąbki bez zawijania

4.44 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Takie gołąbki moja Mama robi od lat stosunkowo często, bo każdy lubi, a są mniej pracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale lepiej się formują, gdy się tak postąpi.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Gołąbki:
    1 kg mięsa mielonego
    1 mała główka białej kapusty
    5 dużych jaj
    6 łyżek kaszy manny
    6 łyżek ryżu
    2 łyżki słodkiej papryki mielonej
    pieprz
    sól
    przyprawa uniwersalna

    Dodatkowo:
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

    Sos pomidorowy (proporcje na 1 litr wody):
    1 kostka rosołowa (lub mięsna)
    6 łyże koncentratu pomidorowego
    6 łyżek ostrego i gęstego keczupu
    3-4 łyżki śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4.44 (197 ocen)

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Solimy lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników.
  • 2. Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • 3. Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia. Do sosu wkładamy gołąbki i gotujemy 40-50 minut, aż ryż będzie miękki. Sos zaprawiamy śmietaną 30%.

Porady

Sos można dodatkowo zagęścić mąką, ale nie powinno być takiej potrzeby - gęsty keczup i koncentrat w połączeniu z bułką tartą z panierowania gołąbków dają odpowiednią konsystencję sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować