Kolorowy kociołek

4.5 (177 ocen)

  • 45 min

Pyszny i sycący kociołek mięsno-warzywny z kaszą bulgur.

  • 45 min

Składniki:

  • - schab - 2 plastry
    - kasza bulgur - 200 g
    - papryka - 2 szt - 1x zielona i 1x czerwona
    - cebula - 1 szt
    - kalafior - 1/2 szt
    - koperek - 1 pęczek
    - olej - 1 łyżeczka
    - sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do wieprzowiny
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowy kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0go8bf5 1. Schab myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy na mniejsze kawałki, całość oprószamy przyprawą do wieprzowiny i odstawiamy. Papryki i kalafior myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w dowolny kształt - u mnie pół paseczki. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso i warzywa oprócz kalafiora. Gdy mięso z warzywami lekko się podsmaży dodajemy kaszę bulgur i całość mieszamy.
  • image-0fotx28 2. Następnie do zawartości rondla dolewamy ok 200 ml wody i pozwalamy całości się dusić. Gdy woda odparuje, dodajemy kalafior i ponownie zalewamy ok 150-200 ml wody. Gdy woda ponownie odparuje kociołek przyprawiamy według uznania i dodajemy drobno posiekany koperek. Smacznego:)

Porady

zamiast kaszy bulgur można użyć kaszy jęczmiennej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować