Kotlety z kaszy jęczmiennej z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jęczmienną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 min. Następnie zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy pod przykryciem przez kolejne 15 min., aż kasza wchłonie całą wodę. Studzimy.
2.Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy przez około 8-10 min. Studzimy. Następnie rozgniatamy widelcem lub mielimy blenderem.
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Wystudzoną kaszę przenosimy do miski i mieszamy z brokułem, cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy startą mozzarellę, jajko oraz bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej wyrobić masę dłońmi). Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, a następnie włączamy termoobieg na około 5-7 min., aby lekko się przyrumieniły.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze