Torcik orzechowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie wrzucamy do garnka, dodajemy niewielką ilość wody, sok z cytryny, cukier i dusimy na małym ogniu, aż jabłka rozmiękną. Następnie do gorącej masy jabłkowej dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
3.Masa orzechowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy zmielone na mąkę orzechy włoskie oraz pokruszonego wafelka i mieszamy łyżką do połączenia składników.
4.Bita śmietana:
Do schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zesztywnieje.
5.Torcik:
Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.
Na dnie tortownicy układamy pierwszy blat biszkoptowy i zapinamy obręcz. Na biszkopt wykładamy
lekko tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie, masę orzechową wykładamy na stężałą masę jabłkową. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Gotową masę śmietanową wykładamy na drugi blat biszkoptowy i równomiernie rozsmarowujemy.
Wierzch posypujemy wiórkami z czekolady. Wkładamy do lodówki.
Przechowujemy w lodówce.
Komentarze