Krysztalek jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielic od białek, białka ubić,wsypać cukier, ubić,dodać żółtka i chwilę miksować. Wsypać porcjami mąkę z proszkiem, pilaczyc łopatką. Blaszkę 22/36 wylozyc papierem do pieczenia, wylozyc mase,piec w 175C ok 15 minut, sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt upieczony. Ostudzić, zdjąć skórkę z biszkoptu. Galaretke rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Łyżkę żelatyny zalać 4 łyżkami zimnej wody odstawić. Śmietanę na masę jogurtowa ubić z pudrem. Jogurty zmiksować z tezejaca galaretką, dodać podgrzana ciepłą żelatynę ,zmiksować.Porcjami dodawać śmietanę, połączyć łopatką, wsypać 3/4 pokrojonych galaretek, wylozyc na biszkopt, wstawić do lodówki. 1,5 łyżki żelatyny zalać 6łyżkami zimnej wody, odstawic.Śmietanę z pudrem ubić na pół sztywno, wlac podgrzana żelatynę (do żelatyny dodać 2 lyzki ubitej śmietany) krótko zmiksować. Wylozyc na masę jogurtowa, posypać reszta galaretek,na to wiorki lub biała czekoladą starta na tarce. Schlodzic kilka godzin,najlepiej przez noc.
Komentarze