Kurczak w miodzie i pomarańczach

4.51 (156 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Rozkosznie chrupiący, a zarazem soczysty i mocno przesiąknięty aromatem pomarańczy i miodu kurczak.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • kurczak z wiejskiej hodowli
    3 pomarańcze, najlepiej ekologiczne
    1/4 kostki masła
    1 -2 łyżki miodu
    2-3 ząbki czosnku
    1 cebula
    2-3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    2 plasterki świeżego imbiru
    pęczek świeżej kolendry

    przyprawy do natarcia kurczaka: sól, czosnek granulowany, papryka słodka, kurkuma,
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w miodzie i pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak gotowy do pieczenia 1. Kurczaka moczymy ok. 2 godzin. Wszystkie pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Następnie nacieramy przyprawami: solą, czosnkiem, papryką i kurkumą. Kolendrę wkładamy do środka kurczaka. Masło wkładamy również do kurczaka. Jedną pomarańczę kroimy w ósemki i nadziewamy nią kurczaka. Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok mieszamy go z miodem. Sosem polewamy kurczaka. Ostatnią pomarańczę kroimy w plasterki i okładamy nią kurczaka.Świeży czosnek, liście, ziele, cebulę, plasterki imbiru układamy wokół kurczaka. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. Po godzinie odkrywamy kurczaka i pieczemy do momentu, gdy skórka będzie mocno chrupiąca.

Porady

W podobny sposób robię kurczaka w cytrynach lub limonkach, wtedy zamiast pomarańczy używam cytryn lub limonek. Wiejski kurczak musi być pieczony dłużej niż sklepowy. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. Propozycje ziemniaczków: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pieczone-ziemniaczki-z-kakao-chili-i-limonka lub http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chrupiace-pieczone-ziemniaczki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować