Zdrowa, sycącą, dodaję energii i dostarcza mnóstwo składników odżywczych. Można dodać do niej praktycznie wszystko: owoce, bakalie, czekoladę, twaróg itp. Ja proponuję dziś z bananem i masłem orzechowym. Połączenie doskonałe!
Składniki:
1 szkl mleka
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka miodu (opcjonalnie, ja nie dodałam)
1 mały banan
1 łyżka masła orzechowego (zwykłego lub z kawałkami orzechów tzw. crunchy)
Owsianka z bananem i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelać do garnuszka, wsypać do niego płatki owsiane. Gotować na małym ogniu do zmięknięcia płatków (około 5-10 minut). Po tym czasie zdjąć owsiankę z ognia i przykryć garnuszek pokrywką. Odstawić na 5 minut, by owsianka zgęstniała. Następnie dodać miód (opcjonalnie) i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną owsiankę przelać do miseczki, podawać od razu z pokrojonym w plasterki bananem oraz masłem orzechowym. Smacznego!
Komentarze