Paluchy Wiedźmy

4.12 (288 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Paluchy Wiedźmy to trochę straszne, ale smakowite , kruche ciasteczka , idealne na Halloween :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła niesolonego
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
    2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    3/4 szklanki obranych migdałów (bez skóry)
    opcjonalnie: dżem do podania
Wystaw ocenę:

4.12 (288 ocen)

Zobacz również:

Desery

Paluchy wiedźmy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • paluchy wiedzmy 1. Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zagniatamy na gładkie ciasto - można użyć miksera z hakiem. Ciasto na paluchy wiedźmy owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut - dzięki temu będą kruche. Wyjmujemy ciasto, formujemy palce - nie za grube, bo w piekarniku urosną. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Na końcu wciskamy migdały (całe lub połówki) w miejsce "paznokcia". Palce można lekko ponacinać - na 2/5 i 4/5 długości. Paluchy wiedźmy pieczemy około 10 minut w temperaturze 200ºC . Studzimy przed podaniem - na kratce lub blasze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować