Pierś z indyka gotowana podana z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z indyka umyć, osuszyć.
Do zimnej wody włożyć wszystkie składniki, wymieszać, dołożyć pierś (woda powinna przykrywać mięso). Zagotować.
Od momenty zawrzenia gotować 5 minut na średnim lub małym ogniu.
Po 5 minutach wyłączyć ogień, przykryć garnek pokrywką i zostawić tak do następnego dnia. Zimny garnek włożyłam do lodówki.
Następnego dnia znów całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zostawić do ostygnięcia, po czym wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i w tym momencie pierś jest gotowa do spożycia. Należy pokroić ją na grubsze plastry i przełożyć do przygotowanego sosu.
Następnie przygotować sos chrzanowy. Rozgrzać olej i podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę. Zalać bulionem, zagotować. Mąkę roztrzepać z zimną wodą, połączyć z chrzanem i śmietaną. Dodać do bulionu. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 5minut, mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki i w razie potrzeby doprawić.
Do sosu przełożyć przygotowaną pierś, wraz z nim podgrzać, po czym podać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze