1.Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę . Dodajemy żółtka , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.
Masę wylewamy do formy o wymiarach 35 cm x 25 cm i pieczemy 30-45 min
w temperaturze 180 °C.
Wystudzony biszkopt przecinamy na pół.
2.Masa budyniowa;
Na mleku gotujemy budyń dodając do smaku cukier.
Wystudzony budyń dodajemy do margaryny i ucieramy na gładką masę.
3.Polewa:
Wszystkie składniki wkładamy do małego garnka, delikatnie podgrzewając mieszamy tak aby składniki się połączyły. Gdy uzyskamy gładką polewę podgrzewamy do zagotowania.
4.Przełożenie;
Biszkopt - masa budyniowa - biszkopt - masa budyniowa - następnie równo jeden obok drugiego układamy herbatniki nasączone w wódce albo w spirytusie - całość polewamy przestudzoną ale ciepłą polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze