Sałatka koronacyjna

3.7 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób

Przepyszna! Idealna na piknik lub jako lunch do pracy.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    garść rodzynek
    1 łyżka curry
    1 łyżka dżemu morelowego
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 opakowanie mixu sałat
    2 łyżki ketchupu
    1 biała cebula
    1 łyżka masła
    natka pietruszki
    szczypiorek
    1 lampka białego wina (słodkiego)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3.7 (10 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka koronacyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Dodajemy rodzynki. Marynujemy minimum dwie godziny (a najlepiej całą noc).

    Na patelni, na maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę, dodajemy mięso, wino, dżem. Czekamy aż sos się zredukuje. Następnie studzimy. Przekładamy całość do miski, dodajemy majonez, ketchup oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy. Podajemy na sałatach, posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

4.21 (212 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka gyros

4.21 (212 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sałatka gyros

Our cooking space To jedna z moich ulubionych sałatek :) 45 min

To może cię zainteresować