Sałatka z zielonych pomidorów z papryką czerwoną

4.44 (185 ocen)

Przepis na sałatkę posiadam od znajomej. Gdy przychodzą zimniejsze dni, a pomidorki na krzaku nie zdążyły się zaczerwienić, są wyśmienitym składnikiem do pysznej sałatki obiadowej.

Składniki:

  • 2 kg zielonych pomidorów
    3 szt większej cebuli
    3 szt czerwonej papryki

    zalewa:
    1l wody
    1szklanka octu
    6 płaskich łyżeczek soli
    12 łyżek cukru

    do słoika:
    1 liść laurowy
    2-3 ziele angielskie
    1 ząbek czosnku
    2-3 ziarenka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.44 (185 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką czerwoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i pomidory umyć, pokroić w plastry, zaś cebulę w półplasterki.
  • 2. Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
  • 3. Warzywa wymieszać ze sobą i zalać gorącą zalewą. Odstawić na ok 1h, aby warzywa puściły sok.
  • 4. Do każdego wyparzonego słoika dodać 1 liść laurowy, 2-3 ziele angielskie
    1 ząbek czosnku i 2-3 ziarenka pieprzu. Sałatkę nakładać do słoika wraz z zalewą i pasteryzować od zagotowania ok 3 min.

Porady

Im krótszy czas pasteryzacji, tym warzywa będą w sałatce bardziej chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Zielone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować