Spaghetti bolognese

4.48 (191 ocen)

  • 40 min

Tradycyjny, pyszny sos to przepis na idealny obiad. :)

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 4 PORCJE :
    - 500g mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego)
    - 1 duża cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 średnie marchewki
    - 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
    - 50g masła
    - sól, pieprz, cukier
    - oregano, bazylia, ostra papryka
    - makaron spaghetti
    - starty ser do posypania (parmezan, mozarella, gouda)
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, całość smażymy na maśle.
  • 2. Dodajemy startą na grubych oczkach marchew, smażymy całość ok 10 minut. Dodajemy mięso, smażymy mieszając, by nie zrobił nam się z niego jeden wielki klops. :)
  • 3. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy pomidory, całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką i ziołami wedle własnych upodobań, gotujemy ok. 15 minut.
  • 4. Sos podajemy z makaronem ugotowanym w dużej ilości osolonej wody, posypujemy startym serem. Wyszło pysznie, smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować