Usta teściowej

4.44 (158 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Szybki i łatwy w przygotowaniu :)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • * 2 op. biszkoptów
    * powidła śliwkowe
    * kostka margaryny
    * 3/4szkl mleka
    * 5 jaj
    * 1łyżka kakao
    * 3/4 szkl. cukru
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    * 1 i 1/2 szkl mąki pszennej

    Masa:

    * kostka masła
    * 2łyżki kawy rozpuszczalnej ( rozpuszczonej w łyżce zimnej wody )
    * 3żółtka
    * 1/2 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.44 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Usta teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty sklejamy powidłem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W garnku roztapiamy masło , cukier , mleko i kakao. Po ostudzeniu dodajemy żółtka i mąkę wymieszana z proszkiem i soda. Na koniec delikatnie mieszamy z ubita piana z białek. Biszkopty zalewamy ciastem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30-40min.
  • 2. Masa:
    Żółtka z cukrem ubijamy na parze do białości aż zgęstnieją. Studzimy. Masło ucieramy do białości. Żółtka dodajemy po łyżce do utartego masła. Na koniec dodajemy rozpuszczona kawę. Upieczone , wystudzone ciasto smarujemy kremem. Do dekoracji można posypać posypka czekoladowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować