Zajączki drożdżowe z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, wlewam 50 ml mleka letniego, wsypuję 2 łyżki mąki pszennej. Mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, paprykę, wlewam resztę mleka, wbijam jajko. Ciasto zagniatam robotem. Na końcu wlewam masło roztopione i dalej wyrabiam. Ciasto odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce. Wykładam na stolnicę i zagniatam rękoma. Dzielę na 8 części. Z każdej formuję wałek około 30 cm długi. Składam go na pół. Dolną część zakładam jak precel, tak żeby powstały dwa kółka. Składam do środka. Przez kółka przeciągam pół kiełbaski. Układam zajączki na blaszce na papierze. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Smaruję rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Oczy robię z ziela. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Wstawiam blaszkę i piekę około 20 minut aż będą rumiane. Podaję z musztardą.
Komentarze