Pikantna zupa ogonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ogony ze wszystkich stron, aż lekko zbrązowieją (nie przejmujcie się, jak lekko się przypalą).
Mięso przekładamy do garnka, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, selera oraz zieloną część pora. Zalewamy wodą i gotujemy przez dwie godziny na niewielkim ogniu.
Następnie wyciągamy mięso i wyłączamy wywar. Pozostawiamy na pół godziny do ostygnięcia. Obieramy z kości i kroimy (najłatwiej to zrobić palcami ;)).
Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy na mniejsze kawałki. Czerwoną paprykę kroimy w paseczki, chilli w plasterki (można usunąć pestki jeśli nie lubi się bardzo ostrych potraw) Wszystko dodajemy do bulionu.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Włączamy średni płomień.
Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy posiekaną białą część pora wraz z czosnkiem, jak warzywa zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy oraz czosnek niedźwiedzi. Zagęszczamy zupę.
Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy gorące.
Porady
Wystudzone mięso od kości najlepiej ściąga się palcami, przy użyciu noża zbyt wiele się traci.
Komentarze