Nazwa kubeczkowe ciasto pochodzi ze sposobu przygotowania ciasta. Składniki odmierzany kubeczkiem po jogurcie użytym do ciasta. Wyszło puszyste, dość wysokie, bardzo smaczne ciasto ze śliwkami. Szybkie, idealne do zrobienia w sytuacji "gdy goście jadą" :) W dodatku robimy je bez użycia miksera a jedynie przy pomocy rózgi.
Najlepsza sałatka jesienna. Lekka, a niezwykle wartościowa. Pieczona dynia jest miękka, burak i słonecznik chrupiący, Wręcz idealne połączenie smaków! Bardzo polecam, będę ją często robiła :)
Oryginalne ciasto makowe z masą budyniową. Spód i wierzch to ciasto francuskie. Delikatny biszkopt makowy i kruche ciasto francuskie dają nam bogactwo smaków. Na Święta będzie idealny :)
Z mniejszej ilości składników już się chyba nie da zrobić ciasta ;) Potrzeba tylko 2 składniki by zrobić to ciasto na zimno. Ładnie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Dobre na upały ale nie tylko. Można dodać dowolne miękkie owoce ale wtedy będzie już 3 składniki ;)
Pyszny sernik na cienkim cieście z grubą warstwą pieczonej masy orzechowej. Robiłam go na Święta. Warstwa serowa jest delikatna, orzechowa chrupiąca (jak to orzechy) ale nie twarda. Sernik ładnie się kroi i bardzo dobrze smakuje, na pewno Wam posmakuje :)
Kruche ciasto pieczone z budyniem czekoladowym i gruszkami. Proste w wykonaniu, lekkie, bardzo smaczne. W końcu czekolada i gruszka to idealne połączenie :) Robiłam to ciasto już dwa razy - na pierwszym zdjęciu w tortownicy o średnicy 21 cm, na drugim z podwojonych składników w prostokątnej formie o wymiarach 21x32 cm.
Przepyszny łosoś w eleganckiej formie. Idealny na świąteczny stół. Zrobiony trochę na wzór polędwicy Wellington. Zawinięty w ciasto francuskie z dużą ilością pieczarek. Smakuje doskonale!
Świąteczne mięso z piersi kaczki z bakaliami. Ilość i rodzaj bakalii możemy dowolnie zmieniać według upodobań.
Świąteczne ciasto makowe na wzór torcika. Bez dodatku mąki, jedynie z bułką tartą i kaszką manną. Przekładane masą maślano-kajmakową.
Przepyszny pasztet z dyni. Delikatny w konsystencji, a mimo tego ładnie się kroi. Dość łagodny w smaku, ale nie mdły. Dodałam do niego również marchewkę, paprykę i cebulę. Robiłam go już dwa razu (drugim razem podwoiłam składniki i upiekłam dwie foremki). Ma przepiękny pomarańczowy kolor. Bardzo polecam bo jest pyszny i zdrowy :) Przepis własny.
Zupełnie inny (przynajmniej dla mnie) sposób na przygotowanie gotowanej kukurydzy. Podałam ją z sosem majonezowo-czosnkowym z parmezanem i natką pietruszki. Sposób ostrości można dowolnie regulować dodając więcej ostrej papryki lub nawet chilli.