Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami

4.41 (27 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Warto wykorzystać sezonowe owoce i upiec takie pyszne, proste w przygotowaniu ciasto :)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto półkruche: 3 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g masła
    1 szklanka cukru
    1 op.cukru waniliowego (16g)
    2-3 łyżki śmietany 18 proc.
    3 jajka
    3 budynie śmietankowe (po 40 g)
    6 łyżek cukru
    5 szklanek mleka
    300 g rabarbaru
    400 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.41 (27 ocen)

Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: jajka ubij z cukrami na gęstą, puszystą pianę. W osobnej misce przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane masło i śmietanę. Wyrób na piasek i połącz z masą jajeczną. Masę podziel na dwie części ( 2/3 i 1/3). Mniejszą część włóż do lodówki, a większą część rozsmaruj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym.25/30 cm.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami 2. Rabarbar i truskawki umyj, osusz i pozbaw szypułek. Rabarbar pokrój w plasterki, a truskawki na mniejsze kawałki. Owoce wyłóż na ciasto w blaszce.
  • 3. Cztery szklanki mleka zagotuj z cukrem. Na gotujące się mleko wlej proszek budyniowy, rozpuszczony w pozostałym mleku. Ugotuj gęsty budyń. Jeszcze gorący wylej na rozłożone owoce. Na końcu posyp schłodzonym ciastem, odrywając po kawałku. Ciasto piecz ok.40-50 minut w 180 st. Dowolnie udekoruj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować