Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: jajka ubij z cukrami na gęstą, puszystą pianę. W osobnej misce przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane masło i śmietanę. Wyrób na piasek i połącz z masą jajeczną. Masę podziel na dwie części ( 2/3 i 1/3). Mniejszą część włóż do lodówki, a większą część rozsmaruj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym.25/30 cm.
2.Rabarbar i truskawki umyj, osusz i pozbaw szypułek. Rabarbar pokrój w plasterki, a truskawki na mniejsze kawałki. Owoce wyłóż na ciasto w blaszce.
3.Cztery szklanki mleka zagotuj z cukrem. Na gotujące się mleko wlej proszek budyniowy, rozpuszczony w pozostałym mleku. Ugotuj gęsty budyń. Jeszcze gorący wylej na rozłożone owoce. Na końcu posyp schłodzonym ciastem, odrywając po kawałku. Ciasto piecz ok.40-50 minut w 180 st. Dowolnie udekoruj.
Komentarze