Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie

4.75 (186 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Ciasto rosło jak szalone, aż popękało, ale nie miało to najmniejszego wpływu na jego smak. Szybkie, łatwe i smaczne, wilgotne dzięki dodatkowi oleju, długo zachowuje świeżość.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 łyżki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 jajek rozmiar L
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1 i 2/3 szklanki białej oranżady
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.75 (186 ocen)

Ciasto „zebra” na białej oranżadzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć jednym kawałkiem papieru do pieczenia (jeśli jest szczelna, można zrezygnować z papieru, posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą).
    3 szklanki mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Żółtka wymieszać z olejem i oranżadą.
    W większej misce białka ubić na sztywno, pod koniec dodać partiami cukier.
    Do białek mieszając na wolnych obrotach miksera, porcjami dodawać na przemian rozbełtane z płynem żółtka i przesianą z proszkiem mąkę, aż do wyczerpania składników.
    Gładką masę podzielić na dwie równe części.
    Jedną wymieszać z 3 łyżkami mąki, drugą z 3 łyżkami kakao.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni (150 z termo obiegiem).
    Na środek tortownicy nakładać na zmianę po dwie łyżki ciasta jasnego i ciemnego, pozwalając mu się swobodnie rozpływać.
    Piec około godziny, do suchego patyczka.
    Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Ciasto ma tendencję do pękania, ale nie trzeba się tym przejmować, bo dzięki paseczkom i tak uroczo wygląda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Oranżada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować